Latinsky: ocimum basiliccum
Popis: jednoletá bylinka čeledi hluchavkovité. Je vysoce aromatická.Její listy můžou být hladké, zkadeřené nebo červené. Využití v italské kuchyni.
Používané části: listy.
Využití v kuchyni: do salátů, přidává se k vepřovému masu, rybám, nesmí se vařit.
Pěstování: teplomilná rostlina, v létě potřebuje dostatek vody. Vhodné je pěstování v květináči pod sklem. Od poloviny května by měla být umístěná v na čerstvém vzduchu, pokud však je studené počasí, je lepší ji nechat za oknem, bazalky by mohla chřadnout. Protože její původní oblastí jejího výskytu jsou teplé oblasti, tak tato bylinka nesnáší mráz. Pokud v létě bylinku umístíte ven je dobré ji chránit před slimáky. Jedná se o bezproblémovou bylinku.
Léčivé účinky: usnadňuje vykašlávání, vyvolává menstruaci, prostikřečové, podporuje zažívání
Obrázek:
Výborná je bazalka na špagety spolu s česnekem.
Nebo taky do salátů.